Praktiska delar vid start av företag

Utöver de olika registreringarna som behöver göras hos myndigheter samt diskussioner med fackförbund så finns det en mängd praktiska delar vid start av nya företag i Sverige.

Företaget måste ha en adress

När man startar ett företag i Sverige måste man ha en adress inom landet. Det är alltså inte okej att ange en utländsk adress för ett svenskt bolag. Om man ska starta ett mindre företag brukar många registrera bolaget på sin hemadress, detta är helt okej. Man bör dock vara beredd på att posten för bolaget då också kommer skickas hem till den egna brevlådan. Således kan det vara bra att förbereda både nära och kära på detta så att de inte får en chock av all post som kommer hem.

Aktiebolag måste ha en svensk huvudman

När man startar ett aktiebolag genom Bolagsverket måste man inom fyra veckor anmäla en verklig huvudman för företaget. Detta är den person som kommer ansvara för verksamheten samt ta de olika besluten inom företaget. Med andra ord kan man säga att huvudmannen är ägaren av bolaget. Vad som är positivt är att man i Sverige kan anmäla mer än en huvudman för företaget. Således kan man starta ett företag tillsammans, något som är bra om man lägger in lika mycket pengar i företaget.

Det är dock viktigt att ha i åtanke att man inte ger positionen som huvudman till vem som helst. Huvudmannen har nämligen stor makt inom bolaget och om man funderar på att ge det till någon så bör man tänka efter noggrant. Det finns flera fall då positionen som huvudman har splittrat vänskaper och gjort att företag går under.