3 tips till den som jobbar hemifrån

När allt fler jobbar hemifrån, har det nästan blivit det nya normala. Men med en ny arbetsmiljö kommer nya utmaningar. Det går att skapa en bra arbetsplats i hemmet om man bara lär sig att skilja mellan arbete och privatliv. Dessutom är det viktigt med bra kontorsmöbler, som inte orsakar förslitningsskador i axlar och nacke.

Ergonomi och pauser

Skapar man ett hemmakontor är det viktigt att bygga upp den lilla arbetsplatsen så ergonomiskt som möjligt. I början kan det tyckas vara en onödig utgift, men varefter tiden går, kan små nackproblem bli stora bekymmer. Man kan exempelvis satsa på höj- och sänkbart skrivbord. Man kan se till att skärmen är på rött höjdnivå, och i nödfall ställa den på ett par böcker. Man kan se till att ta pauser då man sträcker ut armarna och ryggen.

Att hitta jobb med flexibilitet

Att hitta ett jobb, där man kan jobba helt hemifrån, är betydligt lättare idag än för bara några år sedan. Den som vill jobba hemifrån ha nuförtiden massor av möjligheter att hitta passande arbeten. Dels kan man utveckla en egen verksamhet, eller så söker man ett arbete där man kan kan jobba helt hemifrån med full flexibilitet. Flera plattformar där man söker arbeten erbjuder filtrering av just ”jobba hemifrån” som ett kriterium i sökningen, det här ska man då nyttja.

Skilj mellan privatliv och arbetsliv

Ett problem med jobb hemifrån är att man blandar de olika världarna. När man är på jobb kan den överfulla diskmaskinen pocka på uppmärksamhet, eller det där projektet man gör på sin fritid. Tvärtom kan man lätt ramla tillbaka i jobbet då man går förbi sitt skrivbord, fast man egentligen var påväg för att borsta tänderna. Det är bättre att hålla sig till de vanliga arbetstimmarna och blanda ihop sina roller så lite som möjligt. Den som har ett arbetsrum har bättre möjligheter att sätta upp en gräns.