Skydda din ekonomi som företagare

Att driva företag är ofta både roligt och lönsamt – men det finns ett ord som skrämmer de flesta företagare: konkurs. Det finns alltid en risk att ditt företag kan gå i konkurs men med rätt kunskap kan du minimera din ekonomiska risk.

Ett klokt val som företagare är att starta ett aktiebolag. Om ditt aktiebolag går i konkurs blir du som ägare och skapare inte personligt ansvarig för företagets skulder eftersom det är en egen juridisk person. Men även om du har ett aktiebolag är det kanske inte nödvändigt, det går att få råd om att undvika konkurs och istället göra en så kallad rekonstruktion av ditt företag.

Med en rekonstruktion istället för konkurs: https://www.domstol.se/amnen/skulder-konkurs-och-foretagsrekonstruktion/foretagsrekonstruktion/detta-hander-vid-en-foretagsrekonstruktion/ finns många vinnare, t.ex. dina anställda som kan få lönegaranti under rekonstruktionstiden istället för att bli av med jobbet. Under en rekonstruktion pausar fordringsägare krav på ett företag för att det ska ha chans att överleva och bli lönsamt igen. Trots att inkomsterna till fordringsägarna pausas under en period kan de tjäna på det i längden då de har chans att få tillbaka sina pengar när företaget kommit på fötter igen. Om ett företag går i konkurs kanske fordringsägare inte får några pengar: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2024.1/322188.html tillbaka alls. Så om allt ser nattsvart ut – ta hjälp av ett proffs som kan hjälpa ditt företag tillbaka på marknaden igen!