Starta eget hemifrån

Att starta ett eget företag och arbeta hemifrån har blivit lite av en ny kultur i vårt samhälle. Det ligger verkligen i tiden att kunna arbeta från hemmets trygga vrå och förhoppningsvis slippa lägga timmar på att jobbpendla. Här kommer några tips på vägen mot ett mer flexibelt arbetsliv.

Vikten av arbetsrum

För att arbeta hemifrån krävs det nästan att man kan avvara ett arbetsrum. Ett alternativ är förstås en vrå där man får plats med ett arbetsbord. Beroende på hur stor verksamhet man driver kan dock ett arbetsrum vara närmast ett krav. Det kan annars bli omöjligt att i det långa loppet hålla isär arbete och privatliv. Söker man en ny bostad kan det därför vara bra att passa på att se till att ett eget arbetsrum blir möjligt. Via en tjänst som Blok.se får man många bra alternativ och ständigt nya bostäder som erbjuder massor av variationer. Den som saknar ett arbetsrum kommer få problem att koncentrera sig och även att lämna sitt jobb då arbetsdagen är över. Det finns något bra över att kunna stänga en dörr bakom sig när arbetsdagen är förbi. På det sättet simulerar man en arbetsresa hem från jobbet, även om det bara innebär ett enda steg över tröskeln.

Sköta sitt företag digitalt

För att driva sitt företag hemifrån behöver man förmodligen sätta upp en hemsida och vara närvarande på sociala medier i någon form. Att sätta upp en hemsida kan vara dyrt om man inte har egna kunskaper. Det finns visserligen flera billiga tjänster där det går att få en ok hemsida, men de brukar alla se väldigt likartade ut. Därför är det bästa alternativet till att anlita en expert, att helt enkelt göra det själv. Med CMS-program som WordPress är det inte särskilt svårt. Man behöver då ett webbhotell som stöder WordPress och ett bra domännamn. När man väl kommit igång kan man välja mellan flertalet olika gratisteman för att senare byta upp sig.

Hitta sina kunder

När man har närvaro på nätet finns man åtminstone tillgänglig för nya kunder. Man bör dessutom hela tiden tillföra nytt innehåll till sin hemsida. Det kan vara en blogg där man skriver om ämnen som tangerar de varor eller tjänster man erbjuder. Därtill kan man koppla olika konton hos Facebook och Instagram för att skapa en bra helhet. Det viktigaste är att man skapar relevant och kvalitativt innehåll som faktiskt är intressant att läsa om. När besökare känner sig engagerade är det troligare att de går vidare och tittar på de tjänster som erbjuds. Det finns många webbplatser där arbeten erbjuds för egenföretagare, ett exempel är Upwork, som har blivit oerhört stora den sista tiden.